Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 14:28
Как да се наспим добре

Най-характерното за съня е, че през това време нашето тяло си почива. Сънят включва комплексен ритъм и цикъл от различни видове сън. Известно е, че мозъкът ни  остава активен докато спим. Експерти са установили, че лишаването от сън води до унищожителен ефект за нашето здраве. Не случайно огромно количество от инциденти с коли през годината са причинени от сънливи шофьори.

 

Смята се, че повечето възрастни имат нужда от седем до осем часа сън през нощта. Много хора имат трудности да постигнат редовен и спокоен сън. Установени са повече от 90 вида разтройства на съня.

 

Експерти смятат, че безсънието често се свързва с лоши навици и предлагат следните съвети за подобряване на съня:

 

- лягайте и ставайте от сън по едно и също време всеки ден

- използвайте собствената си спалня само за сън и секс

- релаксирайте или четете преди сън и не се ангажирайте с енергични дейности

- уверете се, че спалнята ви е тиха, хладна и с ниско ниво на влажност

- изгасете лампите, използвайте плътни завеси и отстранете всякакви източници на светлина, които могат да ви разсънят

- уверете се, че леглото и постелките на които спите са удобни

- не яжте 3 до 4 часа преди лягане

  • - въздържайте се от употреба на никотин и алкохол преди спане

 

Ако изпълните всички тези препоръки и все още не можете да се наспите добре, може да има скрити физически или психологически причини за това. Най-добре е да се консултирате със специалист. Експерти твърдят, че добрият сън пряко влияе на вашето здраве, баланс, концентрация, успехи в работата и добра памет. Смяната в работното време и пътуването със самолет също могат да нарушиат навиците ви на сън. Ето и няколко съвета как да се преборите със смяната на времето и работните смени:

 

  • - опитайте се да пристигнете на вашата дестинация рано сутринта и останете будни до около 10 вечерта местно време

  • - ако решите да поспите през деня, само вземете кратка дрямка в ранния следобед

  • - пригответе се за смяната на времето, като се будите и лягате да спите по-рано или по-късно няколко дни преди пътуването или смяната на работното време

  • - избягвайте употреба на алкохол и кофеин поне 5 часа преди лягане

  • - избягвайте консумацията на тежки храни при пристигане

  • - използвайте тапи за уши и покривало за очите, за да намалите шума и светлината докато спите

  • - излизайте на слънчева светлина колкото може по-често, това помага да поддържате ритъма на биологичния си часовник

  •  

Има няколко погрешни мита за съня, които могат да ви подведат. Един от тях е, че тялото може да се приспособи лесно към смяна в режима на спане. Затова работата на променливи смени, кофеинът и наличните технологиите през цялото време на денонощието са опустошителни за здравия сън.

 

Проучване изследва как съвременните технологии влияят на навиците на сън. Много хора носят телефоните си в леглото, сънят им е обезпокоен от позваняване на телефона, известие за електронна поща, съобщение или гласова поща. Резултатите от проучването сочат следното:

 

- повечето хора спят с включен звук на телефона

- повечето хора пишат съобщения преди да легнат да спят

- хората рядко се наспиват през почивните дни

- много хорат пият кофеинови напитки, за да останат по-дълго време будни

 

В резултат на всичко това, хората изпитват голяма липса на сън. Експерти твърдят, че човек трябва да се успокои и да се приготви за сън много преди да легне в леглото. Дори гледането на новини преди лягане може да окаже лошо влияние на спойния сън. Огромна част от децата страдат от разтройство на съня, но това не е характерно само за тази възрастова група. Много хора смятат, че с нарастване на възрастта имат нужда от по-малко сън, но това не е вярно. Много хора страдат от нарушено дишане по време на сън, което е по-вероятно при мъжете отколкото при жените. Резултатите сочат че:

 

- при жените е два пъти по-вероятно да се появят проблеми при заспиването и поддържането на съня отколкото при мъжете

- бременността може да повиляе сериозно на навиците на сън

- повече от половината от населението над 65 години има разтройства в съня

 

Експерти твърдят, че разтройствата на съня увеличават вероятността от ходене на сън и напрегнати преживявания. през нощта Тези състояние могат да се характеризират с обилно потене през нощта, което не е причинено от повишена стайна температура. Това може да е напълно безобидно, но може и да говори за наличието на скрито заболяване като например диабет. Важно е да се разбере каква е причината и да се намалят вредните последствия.

 

Ако човек не може да заспи до 15-30 минути, може да бъде от голяма помощ, ако се опита да направи нещо релаксиращо, като да почете нещо сухо и скучно. Като общо и абсолютно правило, може да се смята за добре избягването на употреба на кофеинови напитки следобед, гледане на телевизия и използване на съвременните технологии преди сън, тежки физически упражнения след вечеря. Ако сутринта продължава да идва с лошо събуждане, след като сте изчерпали всички съвети тук, би било добре да се консултирате със специалист. В края на крайщата получаването на добра почивка през нощта е основна част от един добър и пълноценен живот.


публикувано от sanovnik на 09.10.2011 08:24
 

Коментари: