Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 14:27
Защо хората говорят на сън

Говоренето на сън представлява произнасяне на думи или звуци, докато човек спи, без той да е наясно с това. Това явление се нарича с термина сомнилоквия. Може да варира от произнасяне на прости звуци до дълги изречения, може да се появява рядко или често през нощта. Съдържанието на сомнилоквията може да е напълно безвредно, но може и да съдържа обиден и вулгарен език. Може да продължава от няколко израза до епизоди с няколко минути говорене. Повечето такива случаи продължават около 30 секунди.
 
Сомнилоквията е вид парасомния, която се определя като необичайно поведение, което се появява, когато някой спи. Среща се доста често и не се смята за сериознен медицински проблем. По света има много хора, които говорят по време на сън. Около 50% от децата между 3 и 10 години и 5% от възрастните говорят по време на сън. Изследване показва, че около 10% от децата говорят по време на сън поне няколко нощи на седмица. Учени смятат, че сомнилоквията се предава в семейството и се появява по равно при мъже и жени. Допълнително проучване показва, че около 80% от прохождащите деца говорят на сън.
 
Говорещите на сън не са наясно с това, че го правят, и обикновено говорят с доста монотонен глас, без много емоции. Учените не смятат това явление за сериозен проблем, освен ако това не е придружено от други разтройства на съня, като например нарушено дишане. Хроничното говорене на сън може да бъде свързано с междинни смущения на съня, които предизвикват нарушението в дишането. Така докато самото говорене на сън не е проблем, то може да бъде предупреждение за по-големи проблеми, ако стане хронично явление. В допълнение към това, нарушения в БДO съня и стресиращи сънища през нощта могат да накарат някои хора да крещят по време на сън. Деца, които имат кошмари нощем, често проявяват сомнилоквия или сомнамбулизъм. Така погледнати нещата също могат да говорят за възможен знак, че нещо друго може да не е наред, ако е налично необикновено поведение по време на сън.
 
Сомнилоквията също може да се появи при хора, които имат проблеми със ставане да ядат нощем, да вземат лекарства, имат емоционални проблеми или треска. Още по-вероятно това явление свава при наличие на безпокойство и стрес, които правят хората по-приказливи нощем. Учените обаче все още нямат ясна идея защо се случва говоренето на сън. Както вече беше споменато, говоренето на сън, трябва да се взима в предвид само в случаите, когато причинява проблеми.
 
Говоренето на сън най-често се появява при прехода между първа и фтора фаза от фазите на съня, но може да се появи и във всяка друга фаза. При неуспешно преминаване от една в друга фаза, може да се случи частично пробуждане. В такова състояние е много вероятно да се случи говоренето на сън. Сомнилоквията може да се прояви и във фазата на БДО сън, където думите и изреченията, които се изричат, също могат да са ясни и на висок глас. Все пак хората клонят към най-ясно и адекватно говорене през първа и втора фаза, където сънят е по-слаб.
 
Ако говоренето на сън притеснява околните и пречи на техния сън, има някои неща, които могат да се имат впредвид, за да се намали честотата и сериозността на това явление. Важно е да се получава достатъчно сън всяка нощ, хората, които се лишават от сън, е по-вероятно да говорят на сън. Могат да се вземат мерки за намаляване на стреса и безпокойството, които също подтикват към сомнилоквия. Трябва да се спазва редовен график на лягане и ставане. Ако попаднете в ситуация, когато някой говори на сън, уверете се, че е в безопасност и нежно го успокойте, ако е нужно. Няма сигурен наличен метод, който да спре или значително да намали говоренето на сън. Спазването на описаните мерки обаче, може да успокои и намали появяването на говоренето на сън.
 
Воденето на съновен дневник също може да бъде много полезно. Може да помогне на хората, които страдат от сомнилоквия и техните доктори да идентифицират вероятни проблеми. Това от своя страна може да разкрие проблемите, които причиняват говоренето на сън. Ако искате да си водите такъв дневник, можете да зписвате в продължение на поне две седмици времето, в което си лягате, кога заспивате и кога се будите. Също така записвайте, ако взимате лекарства и времето, в което ги взимате, какво пиете през деня и по кое време, какви физически упражнения правите.
 
Ако сомнилоквията се появява често при възрастен или включва насилие и крещене, би било в най-добрия интерес на човека да се види със специалист. Ако говоренето на сън пречи на дете да получава нощната си почивка, то неговите родители би било добре да се консултират с педиатър. Обикновено говоренето на сън няма нужда от лечение, но е възможно да е страничен ефект от друго разтройство на съня, което има нужда от лекуване.


публикувано от sanovnik на 26.09.2011 11:37
 

Коментари: