Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 10:42
Опасно ли е ходенето на сън

Ако сте измежду хората, които са ходили на сън поне веднъж в живота си, сте изпитвали странното явление да спите с отворени очи. Това се е случвало на около 1% до 17% от хората по света. Децата и младежите са най-склонни към това, а при момчетата се случва по-често, от колкото при момичетата. В повечето случаи сомнамбулите не помнят да са помръдвали от леглото посред нощ. Сомнамбулизмът се категоризира като нарушение в процеса на събуждане. Тук ще можете да научите повече за това явление и какво можете да направите, за да го избегнете.
 
Разтройствата на съня се разделят в категории, наречени парасомнии. Това са категории сънни разстройства, които включват необичайни и неестествени поведения. Според тази категоризация, ходенето на сън, или така нареченият сомнамбулизъм, попада в категорията на разтройство в събуждането. Обхватът от действия, които ходещите на сън извършват, са много разнообразни по вид и сложност. Един сомнамбул може да направи нещо много просто, като да седне на леглото или да стане от леглото. Може обаче да извърши и много сложни действия, като да слезе надолу по стълбите и дори да влезе в превозно средство и да отпътува за някъде. Всичко това докато спи. Известни са случаи, в които хората дори извършват жестоки действия, докато спят.
 
Ходенето на сън най-често се случва в един от третия или четвъртия етап от съня. В това време се намираме в дълбок сън със слаби вълни. Понеже етапите 3 и 4 от цикъла на съня са по-дълги в началото на нощта, тогава ходенето на сън е по-вероятно да се случи. Епизодите на ходене обикновенно варират от една до пет минути, въпреки че не е необичайно да се случи човек да ходи на сън повече от час. Въпреки широкото разпространение на сомнамболизма, учените все още не могат изцяло да разберат физиологията свързана с това разтройство на съня.
 
Сомнамбулите са напълно заспали и не могат да бъдат събудени лесно. Най-често явлението приключва, като спящият спонтанно се връща обратно в леглото си, без изобщо да се събуди. Ако спящият се събуди по време на ходене, в повечето случаи се чувства объркан и не помни нищо от случилото се. Почти винаги хората, които ходят на сън, също така и говорят на сън.
 
Сомбамболизмът засяга предимно деца, но също се среща и при възрастни. Всъщност 15% до 30% от здравите деца са ходили на сън поне веднъж. За щастие тази тенденция намалява с достигането на юношество от децата. В допълнение към това, учените смятат, че хора, които имат семейна линия, в която има сомнамбули, е по-вероятно да ходят на сън от тези, които нямат.
 
Факторите, които водят до дълбок сън през нощта се смята, че играят важна роля в причиняването на сомнамболизъм. Това се потвърждава от наблюдението, че ходенето на сън се случва през фазите на дълбок сън. Факторите, които причиняват по-дълбок сън и предразполагат към ходене на сън, включват недоспиване, вземане на хапчета против депресия, вътрешни стимули като пълен мехур и външни стимули като шумни звуци. Причините за ходенето на сън са все още слабо разбрани, но учените подозират, че невротрансмитер - химикали, които пренасят съобщения между клетките в тялото, наречен серотонин, може би е свързан с това. Трябва да се направят още много изследвания, за да се разберат причините за ходенето на сън и действията, които можем да предприемем, за да можем да предотвратим това явление.
 
В най-общи линиии сомнамболизмът не е нещо, което трябвате да ви притеснява много. Обикновенно изчезва с годините и няма доказателство за повечето хора, които ходят на сън, да страдат от емоционални или умствени проблеми. Все пак, понеже ходенето на сън включва разкарване в къщата докато сте напълно заспали, може да е добре да вземете някакви мерки и да направите къщата си по-безопасно място. Би било удачно да премахнете опасните остри предмети, като ножове, ножици, шишове. Да заключите вратите и да затворите прозорците, преди да си легнете. Сложете тежки прегради на прозорците, понеже хората доста често се нараняват при ходене на сън през прозорец. Ако живеете в сграда с няколко етажа, хубаво е сомнамбулът да спи на първия етаж. Ако спи на по-горен етаж, това увеличава шансът да се нарани от падане надолу по стълбите. Ако нещата се влошат, лекарство, наречено клоназепам, може да помогне да вдигнете прагът си на пробуждане, така че вътрешните и външните стимули трябва да бъдат доста по-интензивни, за да се стигне до ходене на сън. Това лекарство също намалява периода на дълбок сън със слаби вълни. Ако мислите, че сомбамбулизмът при вас е толкова сериозен проблем, че да вземате лекарства, първо задължително се консултирайте със специалист.
 
Когато видите някой да ходи на сън, най-доброто нещо, което можете да направите е внимателно да го заведете обратно до леглотто, като избягвате физически контакти с него и му говорите успокояващо. Не трябва да се опитвате да събудите сомнамбула. Ако се правят опити сомнамбулът да бъде изваден от неговото състояние, той е склонен да замахва буйно и може да нарани себе си или човекът, който го е събудил. Най-сигурното нещо, което може да се направи, за да се предотврати ходенето на сън, е да се наспивате добре. Лишаването от сън е една от най-честите причини за ходене на сън и е лесно да бъде отстранена. Ако ходите на сън, получаването на достатъчно сън всяка нощ, може да предотврати опасни епизоди на сомнамболизъм.


публикувано от sanovnik на 20.09.2011 11:20
 

Коментари: