Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 10:42
Какъв спящ човек си

Поглеждали ли сте някога към човека, който кара кола до вас, или към човека, който седи в метрото до вас и да се запитате какъв вид спящ човек е той? Най-вероятно не сте го правили. Но ако знаехте повече за спящите навици на хората, щяхте да знаете много повече за тях. Въз основа на отговори от проведена анкета, са установени пет различни типа спящи личности. Сходствата се базират на спящи навици и повече от четиридесет други фактора, включващи възраст, брачен статут, пол, работа, диагностицирани медицински състояния, колко често хората се уморяват, количеството напитки с кофеин, което консумират на ден и други.
 
Първата установена група е на здравите и изпълнени с живот хора. Те почти винаги си набавят съня, от който имат нужда и никога не се чувстват изморени или сънливи. Те са по-млади от хората в другите групи, често омъжени или с партньор до себе си и работят на пълен работен ден. Смятат се за ранобудни и без диагностицирани медицински заболявания.
 
Втората група е на по-възрастни, разумни хора, които успяват да си набавят достатъчно сън. Те са най-зрели от всички групи, на възраст около 60, половината, от които са на 65 години или по-възрастни. Хората в тази група получават най-много сън от всички, около 7.3 часа на нощ, в сравнение на средното 6.8 часа на нощ за всички хора. Въпреки че много от тях имат поне едно медицинско заболяване, те нямат проблеми със съня и не са изложени на риск от някакво разтройство на съня.
 
Третата група е на влачещи се и сънливи хора. Те най-често са с партньор в живота и работят повече от 40 часа на седмица. Обикновено вършат работа в часовете преди лягане. Също така стават рано и това прави получаването на по-малко сън два пъти по-вероятно. Повече от една трета от тази група казват, че се чувстват изморени през поне три дена от седмицата.
 
Четвъртата група е на преработените, с наднормено тегло хора, които приемат прекалено много кофеин. Те имат най-дълъг работен ден от всички хора и рядко се случва да имат редовни работни смени. Те спят по-малко от другите групи, но си дремват повече, като две трети си вземат две или повече дремки всяка седмица. Хората от тази група чувстват, че имат нужда от по-малко сън през нощта, за да се чувстват добре, в сравнение с другите групи. Те даже са убедени, че получават повече сън, от колкото се нуждаят.
 
Петата група е на будните хора. В тази група се намира най-голямата част от нощните птици и хора, които си мислият, че имат проблеми със съня или симптоми на безсъние. Тези хора рядко могат да кажат, че са получили добър и достатъчен сън през нощта. Почти половината от тази група се чувстват, че получават по-малко сън от необходимото. Същото количество казват, че обикновено се чувстват изморени.


публикувано от sanovnik на 21.09.2011 12:15
 

Коментари: