Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 14:26
Десет мита за съня

Всеки ден почти всеки човек на Земята спи, но все още има много невясни въпроси, свързани с това състояние на съзнанието. Все още не знаем точно защо имаме нужда да затваряме очи всяка нощ, а просто го правим. Различни митове и обяснения се разпространяват за всякакви аспекти на съня, от сънищата до това какво става с нашето тяло, докато спим. Много от нещата свързани със съня са индивидуални. Различаваме се по количеството сън, от което се нуждаем и в това какво може да ни помогне да заспим или да ни държи будни през нощта. Ако научим малко повече за съня, може да ни помогне да установим какъв е нашия случай. Тук ще изследваме някои от най-разпространените митове за съня, с надеждата, че това може да помогне на вашия здрав сън.
 
Един от широко разпространените митове е, че осем часа сън са златен стандарт за всички хора. Но това число всъщност е средно за всички. Повечето хора се нуждаят от седем до девет часа. Някои могат да се наспят и за четири часа на нощ. Други имат нужда от дванайсет. Учени смятат, че няма начин за пресмятане на точното количество сън, от което човек се нуждае, но със сигурност това количество е индивидуално. Общ начин за определяне на това от какво количество сън се нуждят хората, би бил подвеждащ, понеже при всеки има много индивидуални обстоятелства. Например, ако се опитаме да определим от колко часа се нуждае човек, като видим по колко часа сън прекарва, когато е в почивка и алармата на часовника е изключен, това не би било адекватно за всички хора. Повечето хора биха спали повече от нормалното, понеже ще се опитат да компенсират часовете изгубен сън през работните дни. Може би най-успешният метод за всички хора, би бил всеки да пробва и сам да установи какво количество сън му е достатъчно. Ако не се чувствате напълно отпочинали през деня, тогава най-вероятно се нуждаете от повече почивка. Разбира се това може да е свързано и с други фактори.
 
Друг разпространен мит е, че някои хора се чувстват добре само с няколко часа сън в денонощието. Повечето от хората, които твърдят, че не се нуждаят от сън, по-скоро им липсва разсъдък, отколкото супер способности за функциониране. Има много малко хора, които могат продължително да спят по по-малко от четири часа на денонощие и да се чувстват добре през деня. Също така има хора, които твърдят, че не спят през нощта. Такива случаи са наблюдавани в лаборатории и е установено, че част от мозаците им заспиват през нощта, въпреки, че хората не са в пълно съзнание, те може да не го усетят. Подобни наблюдения са направени и с хора, които мислят, че се нуждаят от по-малко сън. Установено е, че когато някой наистина функционира добре през деня и казва, че спи по един до два часа на денонощие, всъщност просто спи повече, от колкото осъзнават. Някои хора функционират добре и при наличието на малко сън, но не е ясно дали не биха функционирали по-добре, ако си позволят малко повече време в сън. Също така има тенденция хората, които получават малко сън, да изпитват проблеми след известно време. Два до четири часа сън биха били възможни само за нощ или две при здрав човек, преди да заспят дълбоко на следвашия ден. Липсата на достатъчно сън също намаля толеранса на глюкоза и ни прави по уязвими към диабет. Краткият сън се свързва с наднормено тегло, хипертония, диабет и удар.
 
Още един мит е, че хората се нуждаят от по-малко сън с течение на годините. Тук има известно противоречие. Това, което е ясно е, че с течение на годините, хората клонят към по-кратък сън. Но това не значи, че те се нуждаят от по-малко сън, а че имат проблеми да поддържат съня си за толкова дълго, колкото ако бяха по-млади. Все пак при повечето хора часовете прекарани в сън за денонощие си остават същите. Хората се будят по-често през нощта, но компенсират това с повече дремки през деня. Докато по-възрастните хора се нуждаят от толкова сън, колкото и по-младите, все пак има и определена разлика, когато става въпрос за сравнение с хора в началото на техния живот. Повечето новородени спят по 10 до 12 часа на ден, а повечето възрастни около 5 до 6 часа. Приемането, че възрастните хора имат нужда от по-малко сън, понеже те не спят колкото преди, води до проблеми. Този опасен мит може да накара хората да пренебрегнат разтройства в съня, които могат да бъдат лекувани успешно.
 
Друг мит е, че дремките през деня, могат да помогнат да наваксаме с изгубения сън през нощта. Няма заместител за добрия нощен сън, дремките могат да предоставят кратко решение за дневната сънливост, ако са разпределени правилно. Дремките от по 15 до 20 минути в ранния следобед между 1 и 3 часа са най-добри за ободряване. По-дългите дремки, превишаващи 45 минути, могат да имат лош ефект. Колкото по-дълги са дремките, толкова по-вероятно е да се будите по време на дълбокия си сън. Дремките късно през деня могат да доведат до безсъние, тъй като могат да преместят ритъма на тялото. Ако хората взимат дремват по това време, е вероятно да получат през това време първият си дълбок сън за нощта, от който ще се събудят изморени, замаяни и в лошо настроение.
 
Мит е също и, че ако не спите достатъчно, можете да наваксате със спане до късно през почивните дни в края на седмицата. Края на седмицата може да бъде използван до някаква степен за наваксване на изгубения сън през работните дни, но това трябва да бъде направено по точно определен начин, който избягва нарушаване на спящите навици. Един от принципите на добрия сън е той да остане редовен. Уикендите могат да се използват за час или два допълнителен сън, ако приемем, че човек, не е много изостанал. Проблемът е в това, че хората обикновено стоят будни до по-късно през почивните дни и след това спят до още по-късно, което изцяло разваля техния ритъм на съня. Лошо следствие от това е безсънието в неделя вечерта, след дългия сън в събота сутринта.
 
Упражненията преди сън могат да помогнат да заспите по-лесно. Това за някои хора важи, но на други може да попречи. Ако се упражнявате точно преди лягане може да попречи на съня, това обикновено се препоръчва за по-рано през деня, по-точно на слънчева сутришна светлина. Упражненията през деня са полезни и препоръчителни за хората с безсъние. Хората трябва да пробват и да видят какво точно им пасва. Но упражненият вечер могат да отложат съня, понеже те повишават телесната температура, която може да остане по-висока за няколко часа. Но има случаи на хора с безсъние, които правят упражнения вечер, и те им помагат да заспят. Някои хора се отклоняват от образеца.
 
Сексът преди сън ще ви държи будни. Това също зависи от самия човек. Сексът преди сън може да помогне на някои хора, като ги успекои. Но също може и да ги държи будни, особено ако не е бил приятен. Както и с упражненията и с това човек трябва да установи сам за себе си.
 
Още един мит е, че обилното количество храна преди лягане може да отключи кошмари. Никакви храни не са свързани с лоши сънища. Но това не значни, че обилната храна преди сън, няма да попречи на вашия сън. Тъй като храната запълва стомахът, кръвта трябва да работи, за да помогне за храносмилането, отколкото да отиде в други органи. Със сигурност това би било лош навик, а изследвания сочат, че главният резултат е хората да се чувстват некомфортно през нощта. Но това не води задължително до кошмари, а просто до неспокоен сън. Учените се съмняват също и в това, че определена храна би довела до лоши сънища. Вероятно ако храната води до болки в стомаха, това би било възможно.
 
Ако се събудиш през нощта, топло мляко може да помогне да заспиш отново. Това е вероятно, но е по-скоро мит, който е набрал голям километраж, понеже млякото съдържа аминокиселината Триптофан. Млякото може да подейства отпускащо, но не съдържа нищо, което би помогнало на човек да заспи. Триптофанът се използва като помощно средство за сън във фармацевтиката, но неговата сила в храната е изключително много намалена. Дори и в таблетките той не е толкова силен, колкото другите медикаменти. Голяма връзка има обаче между съня и цигарите, алкохола и кофеина, които имат разрушителен ефект над съня.
 
Лошите сънища могат да убият човек, като причинят сърдечен удар. Това е един мит, който е базиран на факт. Както може би подозирате, няма изследвания, които да доказват наличието на феномен като Фреди Крюгер, който да може да влезе във вашия сън и да ви убие. Обаче, идеята за този филм идва от истински феномен, свързан с убиец от истинския живот. През седемдесетте години на миналия век, милиони хора от Камбоджа са били убити от режима на Пол Пот. Някой са успели да избягат в САЩ. Наблюдавано е, че някои млади хора са страдали от липса на сън, а някои умрели от сърдечен удар по време на сън. Първоначално това се приписало на кошмарите, които били налични поради това, които хората били изпитали. От тогава има доказателства, които са се натрупали и доказали, че смъртта по време на сън е резултат от генетично състояние на сърцето, наречено синдром на Бругада. Бързото движение на очите, или БДМ, сънят се появява при хората, когато се намират в най-дълбокия си сън, в момента, когато сънуват най-ярките си сънища. Ако хората имат сърдечно заболяване, това е периодът, когато те са изложени на по-голям риск, понеже по това време сърдечния ритъм е по-нестабилен от нормално, а това може да се окаже опасност за човек със сърдечни проблеми. Но причината не е самия кошмар, а състоянието на БДМ сън.
 
Накрая, един от най-големите митова за съня е, че сънят винаги е добър и води до почивка.


публикувано от sanovnik на 22.09.2011 11:18
 

Коментари: