Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 14:25
Животоспасяваща технология

Често се случват катастрофи, причинени от заспали шофьори. Нова животоспасяваща технология за сънливи шофьори държи хората нащрек зад волана. Идеята за изобретението е дошла на човек, който за миг заспал зад волана и това едва не му коствало живота. Изобретението е наречено Anti Sleep Pilot (ASP).
 
Първоначално компанията ASP Technologies е предлага устройство, което се инсталира в колата. След това пускат и приложение за iPhone, което срещу малка цена подсигурява вашия живот, докато карате. В допълнение към вдъхновението на изобретателя на тази технология идва и изследване в Швеция, което показва, че 40% от самостоятелните и 20% от всички инциденти се дължат на умора и сънливост.
 
Статистиката сочи, че 20% от работниците по света работят нощни смени. Много хора нямат избор поради икономически причини. Почти всички от тях пътуват по някакъв начин, за да стигнат до работното място. Тази технология помага да се установи дали шофьорите са годни за шофиране и показва на хората, че сънливостта е сериозна опасност.
 
Приложението работи, като отчита 26 различни фактора, за да определи нивото на умора на шофьора. Когато закупите приложението, първата ви задача е да отговорите на няколко въпроса, сързани с възрастта, индекса на телесната маса, кога работите, защо шофирате и други подобни. При първоначалното влизане в колата, можете да кажете на устройството колко сънлив се чувствате или да отговорите на няколко въпроса, за да се установи колко сте сънливи.
 
След като започнете да шофирате, приложението започва да става доста полезно. То следи информацията за маршрута, като използва картите на Google, показва колко дълго карате, удобни места, за да спрете за почивка, ако сте уморени. Приложението използва акселерометъра на телефона, за да установи дали се отклонявате от пътя, ясен признак за сънливост. Също така трябва да натискате от време на време бутон, за да покажете, че не сте сънлив. Тук нещата малко си противоречат, понеже самото натискане на бутон, докато си сънлив, вероятно би могло да внесе допълнителна опасност.
 
Това приложение може рязко да намали количеството на катастрофи, причинени от сънливост. Все пак може би има нужда от допълнително развитие, пускането му за нови платформи и пригаждането му към вградената система на всяка една кола.


публикувано от sanovnik на 19.09.2011 13:40
 

Коментари: