Favorites RSS
Понеделник, 11.10.2021, 14:25
Вредни навици в леглото

Проучване показва, че около 60% от хората имат проблеми със съня. Недоспиването може да доведе до появата на депресии или напълняване. Ако и вие имате проблеми със съня, струва си да направите преглед на своя режим на спане, преди да вземете някое хапче от близката аптека. Някои от вашите любими занимания преди лягане, могат да се окажат отговорни за неспокойния сън през нощта.
 
Четенето преди лягане е навик при много хора. Проблемът е, че тялото привиква към това и няма да можете да заспите, докато не сте прочели няколко глави. Правете това в удобно кресло или до прозореца вместо в леглото. Леглото трябва да е място само за сън и секс.
 
Кой е казал, че определеното време за лягане е само за деца? Хубаво е да се грижите за редовното лягане и ставане от сън, особено през почивните дни. Тялото пряко реагира на този график. Ако си лягате по различно време, съзнанието ви няма да е готово за допълнителни дрямки през седмицата, с които евентуално можете да наваксате леката загуба на сън.
 
Стоенето пред компютъра в късните часове, може много да навреди на здравия ви сън, понеже светлината от компютърния екран стимулира мозъчната дейност. Избягвайте сърфирането в интернет до късно вечерта, изгасяйте компютъра и си давйте малко време да се успокоите без никаква електроника преди лягане.
 
Един удобен матрак може да помогне много за здравосления ви сън. Смятайте закупуването му, като добре похарчени пари. Той ще ви даде възможност за по-добра почивка през нощта. Същото важи и за удобните възглавници. Пробвайте по-меки възлавници, ако спите по корем, по-твърди, ако спите на една страна.
 
Мигащите светлини на часовника в стаята могат да пречат. Целта е да спите в колкото се може по-тъмна стая. Опитайте се да премахнете всякакви източници на светлина, като например блокирате светлината от часовника с книга.
 
Ако просто не можета да заспите, безполезно е да стоите в леглото и да се опитвате да броите овце. Ако не можете да заспите повече от 30 минути, може да пробвате да станете и да направите нещо рутинно, като да почетете или да погледате телевизия. Дейности, които предизвикват натоварване на мозъка, ще ви приспят. Преди да се усетите ще пълзите уморени обратно към леглото.
 
Физическите упражнения през деня ще ви държат свежи с часове. Затова не бихте искали да правите такива упражнения поне три часа преди лягане. Интензивните физически дейности повишават телесната температура, което би попречило на спокойния преход към заспало състояние.
 
Всички тези навици могат да попречат на добрия сън при повечето хора, но при други да имат обратен ефект. Ако имате сериозни проблеми със съня, добре е да се консултирате със специалист.


публикувано от sanovnik на 16.12.2011 10:33
 

Коментари: