Favorites RSS
Петък, 09.06.2023, 06:52
Яденето преди лягане води до качване на тегло

Яденето преди лягане е честа тема на разговор сред хората, които искат да отслабнат. Резултатите от проучванията обаче са различни. Общото количество на консумирана храна през деня, физическата активност, цялостния начин на живот и навици са основни елементи от поддържането на здравословно тегло. Докато избягването на ядене преди лягане или през нощта може да е в полза за някои хора, то не е със сигурност полезно за други. Малко повече информация за това как яденето вечер влияе на теглото и здравето на човек, може да помогне за предприемане на позитивни мерки в диетата.

 

Когато става дума за ядене късно през нощта, хората са склонни да посягат към храни като чипс или сладолед, отколкото към плодове, зеленчуци или други здравословни продукти. Според проучвания, много хора си похапват безразсъдно вредни храни преди лягане, мляскайки храна от отегчение или като навик, докато гледат телевизия или учат. Такива навици водят до качване на тегло, тъй като не се обръща внимание на порциите, които се приемат. Хората, които ядат през нощта поради глад, най-вероятно не са приели достатъчно питателна храна през деня, и в такъв случай едно балансирано хапване може да е полезно. Хората, които ядат нощем поради други емоционални причини, може да търсят в нощното похапване помощно средство срещу тъга, самота, безпокойство или стрес.

 

Яденето нощем може да окаже положителен или отрицателен ефект. Според много проучвания хората, които консумират храна през нощта, са склонни към напълняване. Тези, които преяждат във вечерните часове, също имат голяма склонност към качване на килограми. Това не означава, че хората, които преяждат, през което и да е друго време от денонощието, са по-малко склонни към напълняване. Със сигурност обаче, ако имате трудности в контрола на порциите на хранене, намаляването на яденето преди лягане може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

 

Диетичен мит е, че храната, която се приема преди лягане, води директно до затлъстяване. Според проведени изследвания, поддържането на теглото се свежда до консумирани и изразходени калории. Когато консумирате повече отколкото изгаряте редовно, сте склонни към напълняване. Обратно, ако изгаряте повече калории отколкото приемате, сте склонни към отслабване. Трябва да имате впредвид обаче, че консумирането на достатъчно калории през деня е важно и намаляването им прекалено много може да доведе до проблеми в обмяната на веществата.

 

Видът на храната, която ядете, също е от значение. Питателните храни, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, водят до насищане и в същия момент помагат за доброто контролиране на теглото. Калорията си е калория, но е много важен и произхода й, който може да окаже сериозно влияние на теглото и здравето на човек. Трябва да имате впредвид и това, че яденето вечер ангажира за известно време през нощта кръв, която по това време има друга задача, различна от храносмилането. При някои хора това може да доведе до нарушения в процеса на сън.

Времето, което е необходимо за забележително напълняване или загуба на тегло в резултат от яденето нощем, варира според физическата активност на човек, общия прием на калории и генетични фактори. Според изследвания един килограм телесна маса се равнява на около 3000 калории. Ако добавите 500 калории вечер над обичайния си дневен прием на калории, означава, че за една седмица бихте напълняли с малко повече от един килограм. Ако искате да отслабнете, бихте могли да го направите, ако не ядете преди лягане.

 

Ако доктор одобри, че имате нужда от отслабване, предприемете балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, които предоставят редица от питателни хранителни вещества и в допълнение към тях диетични фибри, които помагат за храносмилането и насищането. Плодовете и зеленчуците са с ниско ниво на калории и затова са и най-добрата закуска преди лягане или за хапване по всяко друго време. Ако имате за цел да качите килограми, добавянето на такива питателни храни през деня може да допринесе за постигането на целта ви.

 

Ако имате трудности при контролирането на навиците ви на ядене през нощта, потърсете съвет от професионалист за постигане на най-добри резултати. Като цяло, не това, което ядете през нощтта е най-важно, а какво ядете през цялото време.


публикувано от sanovnik на 08.10.2011 08:18
 

Коментари: