Favorites RSS
Вторник, 12.10.2021, 09:02
Цикъл на съня

Един цикъл на съня се състои от четири фази и продължава около 90 до 120 минути. Някои източници посочват и пета фаза на съня, като за първа фаза смятат прехода от будно към заспало състояние, който продължава около 5 до 10 минути. Тази фаза може да се смята за преходна нулева фаза и ще я изключим от самия цикъл на съня, тъй като тя не се повтаря през нощта, докато другите четири фази се повтарят непрекъснато през цялата нощ.
 
Сънищата могат да се появяват през всички четири фази от съня, но най-ярки и запомнящи се сънища стават през последната фаза от съня, която също се нарича Бързо движение на очите (БДО) или "Rapid Eye Movement (REM)" от английски. Самият сънен цикъл се повтаря около четири до пет пъти за една нощ, но може да се повтори и седем пъти. Така човек може да сънува няколко различни сънища за една нощ. Обаче повечето хора помнят само сънищата, които са по-близо до сутринта, когато са на път да се събудят. Само защото не можете да си спомните тези сънища, не означава, че те никога не са се случили. Някои хора вярват, че те не сънуват, докато те просто не помнят сънищата си. Научно доказано е, че всеки човек сънува всяка нощ, освен когато няма остри нарушения в процеса на сън.
 
Фазите в цикъла на съня се характеризират с промяна в специфична активност на мозъка.
 
В първа фаза човек влиза в лек сън. Тази фаза се характеризира с отсъстие на БДО, отпуснати мускули, понижена кръвна температура и забавен ритъм на сърцето. Тялото се подготвя да влезе в дълбок сън. Във втората фаза също отсъства БДО, тази фаза се характеризира с още по-ниска телесна температура и по-отпуснати мускули. Имунната система на тялото се заема да поправи щетите от деня. Ендокринните жлези изпускат хормони на растежа, докато кръвта се изпраща към мускулите, за да бъдат възстановени. В тази фаза сте напълно заспали.
 
Трета фаза все още е без БДО, тази фаза е с още по-дълбок сън. Метаболизмът е изключително забавен. Във фаза четири от цикъла на съня, очите се движат напред и назад променливо, като че ли гледате нещо изпод клепачите си. Тази фаза се нарича БДО сън или делта сън и продължава около 90 до 100 минути след като сте заспали. Налягането на кръвта се покачва, ритъмът на биене на сърцето се ускорява, дишането става променливо и активността на мозъка се увеличава. Рефлексите на мускулите също се парализират и обездвижват. Тази фаза е най-възстановителна от всички. Съзнанието се съживява и емоциите се настройват добре. Най-основната част от сънищата се появяват през тази фаза. Ако се събудите по време на тази фаза от съня, най-вероятно ще помните съня си.
 
Тези фази от цикъла на съня се повтарят през нощта докато спите. С повторението на циклите ще прекарате все по-малко време във фази от едно до три и повече време сънувайки във фаза четири. С други думи, ще стигате все по-бързо и по-бързо до фаза четири с всеки изминал цикъл.


публикувано от sanovnik на 15.09.2011 15:25
 

Коментари: